Начало Агроновини Животновъдство Ще компенсират свиневъдите с по 300 лева

Ще компенсират свиневъдите с по 300 лева

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че свиневъдите ще бъдат компенсирани, информира Нова телевизия. Той обеща това по време на срещата с кметовете от област Пазарджик.

75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Субсидията ще бъде вразмер на 300 лева на двор.

“На никой не му е приятно. Това е все едно да протестираме срещу рак. Две години успявахме да я овладеем, но сега не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, каза Борисов.

Умъртвяването наживотните остава до 11 август.

“Аз също не понасям тъжни гледки. И това, което медиите показват, тъжни гледки с малки прасенца. Сърце нямам. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължавадогодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат”, отбеляза още Бойко Борисов.

По-рано стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

БСП настоя изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел “заден двор” на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.

Свиневъди пък поискаха да се обяви извънредно положение в цяла България.