Начало Агроновини Животновъдство В област Добрич пробно ще преброят над 70 земеделски стопанства

В област Добрич пробно ще преброят над 70 земеделски стопанства

В Добричка област ще бъдат пробно преброени 72 земеделски стопанства, съобщават от областната дирекция “Земеделие”. Кампанията, която започва на 1 септември и ще събира данни за използваната земя, земеделска техника, отглежданите животни, работната сила и други, ще провери в реални условия инструментариума на официалното преброяване на земеделските стопанства в България през 2020 година.

В дните до 10 септември стопаните в две села – Видно и Божурец, община Каварна, ще могат в онлайн платформа да попълнят въпросника за дейността на своите стопанства. Между 11 септември и 11 октомври анкетьори на място ще извършат пробното преброяване, поясняват от областната дирекция.

Вече е сформирана областна комисия по преброяването през 2020 година, в която са включени експерти от областната дирекция “Земеделие”, Областната дирекция по безопасност на храните, Държавен фонд “Земеделие”, представители на областната администрация, на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, Асоциацията по развъждане на черношарената порода в България, Териториалното статистическо бюро и други институции.

Подобни проучвания на земеделските стопанства се провеждат на определени периоди по препоръка на Организацията на ООН за прехрана и земеделие /ФАО/ и Европейския съюз. В България земеделските стопанства са преброявани по изискванията на Европейския съюз през 2003 и 2010 година, посочват от областната дирекция “Земеделие”.