Начало Селото В село Росица осветиха параклис, пропътувал 800 километра от Гърция

В село Росица осветиха параклис, пропътувал 800 километра от Гърция

В крайграничното село Росица днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклис, носещ името “Св. Иван Рилски”.

Параклисът пропътува 800 километра, за да заеме отреденото му място в генералтошевското село.

Изграден е в Солун, Гърция, и доставен от 800 километра дотук с благословията на владиката. Размерите му са 6 на 5,10 метра.

След освещаването му в него ще могат да се извършват кръщенета, венчавки, помени.

Председател на църковното настоятелство е отец Тодор.

Сумата за изграждането на храма възлиза на около 30 000 лева, осигурени от община Генерал Тошево, Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет и дарители на Църковното настоятелство в с. Красен, от рентите за църковната земя, която е около 100 декара, от дарители.

След повече от 40 години в Росица отново имат храм

Помогнали са и общинските съветници Стилиян Стоянов, Коста Костов, както и арендаторът Недялко Славов.

Хората в селото са много вярващи и са много благодарни за това, че вече имат храм. Чакат го вече повече от 40 години. От 1975 година жителите на Росица мечтаят да има къде да запалят свещ и да се помолят.

Параклисът в Росица е вторият, който бе донесен от Гърция. Първият бе в село Калина.

Символична първа копка на храма в с. Росица бе направена през лятото на 2016 година. Тогава се реши и какво име да носи параклисът – „Успение на преподобния Йоан Рилски Чудотворец”.

Преди време пред Про Нюз Добрич кметът на селото изрази благодарност и към отец Петър, който направи връзката с фирмата в Гърция. “За мен той е Човек с главно „Ч”. Даде всичко от себе си, за да се случи параклисът на Росица, макар да няма пряк ангажимент към нашето село, коментира тогава кметът Димитрина Стоянова .