Начало Агроновини Земеделие Зърното се търгува по 300 лв. за тон, при 350 лв. през...

Зърното се търгува по 300 лв. за тон, при 350 лв. през миналата година

От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ очакват пазарът на пшеницата да се стабилизира до края на септември. Хлебното зърно вече се търгува по около 300 лева за тон при 350 лева миналата година, а фуражната пшеница върви по 285 лева за тон, съобщи на БТА председателят на браншовата асоциация Костадин Костадинов. По думите му търговията на зърно в последните седмици е била замряла заради голямото разминаване в цените между търсенето и предлагането.
Хлебната пшеница от новата реколта е с много добри качества, с висок показател – между 25-28, за глутен, като малко по-ниско е хектолитровото число заради падналите дъждове преди жътвата. Очакваме в края на септември пазарът да се отвори, като е важно какъв износ на зърно ще тръгне от Русия, Украйна и целия Черноморски регион, коментира Костадин Костадинов, който е и сред зърнопроизводителите в Добричка област.
Добричкият регион традиционно отглежда най-много пшеница в страната. През това лято земеделските стопани добиха близо 719 400 тона зърно при 660 863 тона през миналата година, според данни на областната дирекция “Земеделие”.

Източник: БТА