Зърното се търгува по 300 лв. за тон, при 350 лв. през миналата година

От Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ очакват пазарът на пшеницата да се стабилизира до края на септември. Хлебното зърно вече се търгува по около 300 лева за тон при 350 лева миналата година, а фуражната пшеница върви по 285 лева за тон, съобщи на БТА председателят на браншовата асоциация Костадин Костадинов. По думите му търговията на зърно в последните седмици е била замряла заради голямото разминаване в цените между търсенето и предлагането.
Хлебната пшеница от новата реколта е с много добри качества, с висок показател – между 25-28, за глутен, като малко по-ниско е хектолитровото число заради падналите дъждове преди жътвата. Очакваме в края на септември пазарът да се отвори, като е важно какъв износ на зърно ще тръгне от Русия, Украйна и целия Черноморски регион, коментира Костадин Костадинов, който е и сред зърнопроизводителите в Добричка област.
Добричкият регион традиционно отглежда най-много пшеница в страната. През това лято земеделските стопани добиха близо 719 400 тона зърно при 660 863 тона през миналата година, според данни на областната дирекция “Земеделие”.

Източник: БТА

Свързани статии