Начало Бизнес С 5-10 стотинки скочи цената на хляба в област Добрич

С 5-10 стотинки скочи цената на хляба в област Добрич

Има леко завишение на цената на хляба в Добричка област. Има пораздвижване от началото на септември, някои колеги вдигнаха цените още през август, други работят на старите цени. Това каза за Про Нюз Добрич председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тодор Няголов. Според него увеличението на някои места в областта е от 5, най-много до 10 стотинки на хляб. Причините са по-високата цена на тока от 1 юли, непрекъснато увеличаващата се цена на водата, както и поскъпването на горивата през юни-юли.

Цените на бялото брашно са различни при различните производители, сподели председателят на браншовата организация. Според него минималната цена, на която се предлага, е около 680-720 лева за тон. Няголов посочи, че цената е според качеството, защото има три вида бели брашна за хляб. Цените между 680 и 720 лева са на големите мелници, които дистрибутират в региона – в областите Добрич и Варна, това са мелниците в Карнобат, София, Варна.

Има поскъпване на специализираните брашна – за баници, закуски, пици, сподели Тодор Няголов. По думите му те достигат до 1 120-1 130 лева за тон. Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите това води и до поскъпване на закуските с 5-10 стотинки. Някои от производители са ги вдигнали от 1 септември, други ще направят това от 1 октомври, допълни той.