Начало Пазари Банани и портокали родно производство се продават на пазара в Добрич?

Банани и портокали родно производство се продават на пазара в Добрич?

Доколко предлагащите продукция на пазара в Добрич са земеделски производители дискутираха на заседание на Общинския съвет днес местните парламентаристи. Това стана при приемането на изменение и допълнение на Правилник за организацията и реда за ползване на общинските пазари на територията на Община град Добрич. Отправен бе призив предлагащите собствена продукция да са с предимство пред прекупвачите.

Такова предимство по принцип е разписано и в действащия правилник, каза зам.-кметът на Добрич Елка Димова. Тя обясни, че разрешения за търговия на пазара получават земеделски производители след представяне на карта за регистрация като такива. Карти понякога обаче получавали и хора, които имат не повече от декар, декар и половина земя и нямало как целогодишно да излиза продукция от такава площ. Правилата са разписани, изпитваме затруднения в контрола на това, което се предлага, призна зам.-кметът. Тя сподели, че почти всеки производител на пазара твърди, че предлага собствена продукция, а за общината е доста трудно да провери на място къде точно и как я произвежда.

Общинският съветник Йордан Манов посочи, че на пазара има поне 15-20 души, които 100 процента не са производители. По думите му те купуват от каварненски и шабленски производители и продават тяхната продукция. Манов призова за по-строг контрол, като препоръча след показване на документ да се прави проверява на място. Съмнение,че на пазара в Добрич се предлага само собствена продукция, изрази и съветникът Михаел Игнатов, визирайки, че се предлагат и банани и портокали.

Около 20 места в източната закрита част на пазара са трайно незаети през последните пет години, съобщи директорът на общинско предприятие „Паркинги и пазари” Георги Георгиев в отговор на въпрос на общинския съветник арх. Емилия Добрева има ли празни маси. Георгиев обясни, че те не са предпочитани заради малкото разстояние между масите. Зам.-кметът арх. Боян Коларов посочи, че тази закрита част на пазара не се посещава от клиентите и по тази причина е непривлекателна и за тези, които търгуват там.