Начало Агроновини Животновъдство Затегнаха контрола в комплексите в област Добрич зарази чумата по свинете

Затегнаха контрола в комплексите в област Добрич зарази чумата по свинете

Поставя се фокус върху промишленото свиневъдство във връзка с недопускане разпространението на Африканска чума по свинете. Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Това съобщи по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Той допълни, че продължава и дежурството в кланиците и че в края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти.

Д-р Борислав Каменов представи актуалната ситуация по отношение на Африканската чума по свинете към момента. По думите му на територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи, като цяло няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един – на територията на област Видин. Не така е обаче в северната ни съседка Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари територии – места, където миналата година и по-рано през тази са били регистрирани случаи на заболяването

По отношение на обезщетенията на частните стопани директорът на ОДБХ в Добрич сподели, че остава да се плати на стопаните в Община Генерал Тошево. Д-р Каменов добави, че МЗХГ осигурява средства и ще бъдат платени по 150 лв. за всяко отстреляно диво прасе и по 50 лв. за намерено мъртво, от което е взета и изпратена проба за изследване, а то загробено по надлежния ред.

Областният управител Красимир Кирилов се обърна към представители на общините и институции, членове на Комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерки за биосигурност при тях. В тази връзка д-р Каменов посочи, че на зоналния турнир „Св. Хуберт“, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество Добрич“, са били спазени всички мерки, извършвана е дезинфекция на автомобили и хора. Красимир Кирилов обърна внимание на представителя на Община Каварна да бъдат предприети нужните действия при провеждане на предстоящото конно състезание.