Начало Туризъм Завърши археологическият сезон на крепостта Залдапа

Завърши археологическият сезон на крепостта Залдапа

Завърши археологическото проучване за 2019 г. на раннохристиянските паметници в най-големия римо-византийски укрепен град в Добруджа – Залдапа, съобщи проф. д.и.н. Георги Атанасов – ръководител на разкопките. За втора година те се извършиха от международен българо-канадско-френски екип.

„В търсене баптистерия /кръщелната/ на епископската базилика, на около 70 м от нея попаднахме на сграда, която надхвърли най-смелите ни очаквания. Вероятно, триконхален или кръгъл храм   с отлично запазена мраморна мебилировка и украса и най-сетне великолепна мозайка, която по предварителни наблюдения е покривала целия под”, сподели в профила си във фейсбук той.

До момента са проучени едва 10 % от този забележителен паметник от началото на VІ в., който засега е без аналог на север от Балкана. Той вече е консервиран в очакване на следващия археологически сезон, посочи още проф. Атанасов.

По думите на проф. Атанасов, Залдапа е най-големия римовизантийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България и водещ център на християнството в Добруджа. Той е родното място на забележителния Виталиан – византийският военачалник, оглавил два бунта срещу централното правителство и обявил се за император. Той вдига въстание на религиозна основа срещу император Анастасий, който се подвежда по монофизитизма – ерес във Византия. Виталиан общува тук с т.нар. скитски или добруджански монаси, за които много малко се знае. Това са интелектуалци, богослови и писатели, които ходят в Рим, срещат с папата, водят битки с ересите и особено срещу Анастасий. Виталиан на два или три пъти атакува Константинопол, но не успява да го превземе.

Откритата в Залдапа ранно-християнска базилика, е първата в Северна България с безспорно доказана стенна мозайка. Именно впечатляващите стенни мозайки са най-ценното откритие от разкопките през това лято.

„Залдапа е без аналог – всички три базилики, които досега са открити, имат големи крипти за свети мощи. Най-голямата се намира в Епископската базилика, която е и най-голямата в България. Базилика №1 е с голяма крипта – 1,8 на 1,2 м. Оказа се, че тази базилика също има голяма крипта за свети мощи. „Няма друг град на Балканите, където всяка от големите базилики да разполага с голяма крипта за светени мощи, сподели неотдавна пред журналисти проф. Атанасов.