Начало Агроновини Животновъдство Стриктни проверки на стопаните в област Добрич за скрити прасета

Стриктни проверки на стопаните в област Добрич за скрити прасета

Продължават проверките по биосигурност в големите свинеферми на територията на област Добрич. Извършват се и проверки в т. нар. заден двор за наличие на скрити прасета, през настоящата седмица контролът ще се засили. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия  д-р Галина Апостолова от Областната дирекция па безопасност на храните. По думите й се следи за движението от свинекомплексите към кланиците, което продължава да се осъществява с уведомления до ОБДХ. Клане на животни от промишлените обекти се извършва само с одобрението на дирекциите по безопасност на храните. Все още действат дезинфекционните пунктове на трите КПП-та на територията на областта и се извършва обработка на всички влизащи в страната превозни средства.

Д-р Апостолова представи информация относно актуалното състояние в областта по отношение на Африканската чума по свинете. Тя съобщи, че за изтеклата седмица няма регистрирани нови случаи. Представителят на ОДБХ изрази увереност, че и занапред епизоотичната обстановка в област Добрич ще остане спокойна. И добави, че големите комплекси на територията на община Генерал Тошево са поставили и ампули с химично вещество, т. нар. „вълча урина“, за допълнителна биосигурност.

По отношение на изплащането на средства на хората, отглеждали прасета в задни дворове, представителят на д-р Апастолова информира, че този процес е приключил. Областният управител Красимир Кирилов заяви, че към момента няма отговор от Министерство на земеделието, храните и горите за изпратените допълнително списъци с имена на стопани, които не са подали в срок заявления за отпускане на средства за дезинфекция.