Начало Селото Над 25 000 лв бяха вложени в създаването на дъбовата гора край...

Над 25 000 лв бяха вложени в създаването на дъбовата гора край Добрич

Положителни резултати отчита извършената от Североизточното държавно предприятие /СИДП/ проверка на новосъздадената дъбова гора в землището на село Божурово. Експертите са установили, че на 100 % се е прихванала младата гора, създадена през есента на миналата година в ДГС-Добрич, съобщиха от СИДП.

Културата е на площ от 71 декара и се намира в землището на село Божурово. Гората е създадена със собствени средства на териториалното поделение, като за почистване на терена и дълбока оран на почвата са дадени 22 862 лева, а за самото залесяване 3 815 лева. 852 килограма жълъд са събрани от една от семенните бази на стопанството, за да бъде създадена гората край Божурово.

“Засаждането и отглеждането на културата се извършва от работници на ДГС-Добрич, които са си свършили работата изключително професионално и съвестно. Проверката ни показа, че имаме прихващане на 100% и това е наистина отличен резултат”, коментира експертът от СИДП Айсел Айнурова, която участва в инвентаризацията на новата церова гора. Тя обясни, че грижите за младата гора ще продължат и през следващите пет години, като дръвчета ще бъдат окопавани на ръка три пъти в година.

Отглеждането на културата ще струва на териториалното поделение 58 330 лева.