Начало Агроновини Земеделие На ръба: Ще изчезнат ли ябълките от Добруджа?

На ръба: Ще изчезнат ли ябълките от Добруджа?

За фермера Тодор Карагюлиев овощарството вече е затворена страница. Своята овощна градина от 42 дка с ябълки той създал през 2005 година в землището на село Българево в община Каварна. В нея засадил дръвчета от шест сорта. Десет години по-късно обаче фермерът приключва с това производство, тъй като според него няма бъдеще в отглеждането на ябълки у нас.

„Разходите са големи – по 18-20 пръскания, поливане, съоръжения за напояване, торене, складови бази за съхранение и в крайна сметка продаваме на смешна цена”, обобщава Тодор Карагюлиев. В същото време се внасят субсидирани ябълки от чужбина и това подбива родното производство.

„Конкуренцията ни убива и ние не можем да продаваме. Нашите плодове са вкусни, но другите са по-евтини. Няма никакъв смисъл да отглеждам ябълки и се отказах от тях, въпреки че за десет години научих и постигнах много”, допълва стопанинът.

Общо 491 са земеделските стопани, които отглеждат плодове на територията на Добричка област, сочат данните на областната земеделска служба. Половината от насажденията с ябълки се отглеждат в трите черноморски общини Шабла, Каварна и Балчик. През предходната стопанска година реколтата от този плод е била общо 2 475 тона.

Според статистиката най-много нови овощни градини са създадени в община Каварна. В цяла Добричка област новите насаждения са със сливи, праскови, кайсии, бадеми, орехи и малини.

„Дано колегите, които създават нови овощни градини, да се справят. Това ще е добре за региона”, допълва Тодор Карагюлиев. „Аз десет години отглеждах ябълки, но беше много трудна реализацията. Сам пласирах стоката по магазини, борси, всеки иска ниска цена. Бракът в магазина на търговеца пак беше за моя сметка. Производителят е в най-неизгодна позиция”, обяснява стопанинът.

След приключването с ябълковите градини фермерът насочва усилията си към производството на пшеница, царевица и слънчоглед, които отглежда от 2000 година в стопанството си.

Източник: agri.bg