Начало Агроновини Земеделие Житни мухи нападнаха пшеницата в Добруджа

Житни мухи нападнаха пшеницата в Добруджа

Житни мухи са нападнали до 35 % от ранните посеви с пшеница и до 10 % от късните посеви в Добруджа.

В полетата има и установена кафява ръжда, като в някои посеви заболяването обхваща твърде висок процент. Това съобщи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт на среща със земеделски производители, организирана от Областната дирекция „Земеделие” в Добрич.

„Да се надяваме, че това, което е ударено от мухата, ще започне да брати. Картината в Добричка област е много шарена. В по-ранните посеви, които са поникнали бързо, процентът на нападение е много висок – около 30-35 %. В по-късно поникналите поради шарената влага може да има до 5-10 %”, обобщи ученият.

Проф. Иван Киряков посочи, че главната причина за масовото наличие на вредителя е както топлата есен, така и оставените екологично насочени площи, в които са засети междинни култури.

Тези полета не се третират с пестициди и не могат да бъдат изорани до 1 декември. По този начин неприятелите и болестите са в „инкубатор” и при засяване на новата пшеница я нападат.

„В 70-80 % от тези зелени площи има житни мухи, бълхи, оси и ръжди”, обобщи професорът.

Според земеделските стопани от десет години положението не е било толкова зле по отношение на неприятеля.

„Тази есен благоприятства появата и развитието на много вредители, които в минали години изобщо не се появяваха”, обобщи Дарина Василева, експерт по растителна защита от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Добрич. 

„Обстойните обследвания на територията на Добричка област показват, че масовото нападение на житна муха достига до 10 %. В единични полета вредителят е установен на 30 %”, съобщи резултатите експертът.

По думите на Василева проблемни са посевите с междинни култури, в които не може да се пръска.

Повечето земеделските производители вече са третирали с инсектициди. Вече няма нужда да се третира, тъй като обследването установява и средно големи ларви, и кафяви какавиди на житните мухи, тоест в последна фаза.

„В този случай вече няма смисъл да се третира, препаратът се хвърля на вятъра”, съветва Дарина Василева.  

„До 5 % е нападението на кафява ръжда в есенните култури. Това е границата на прага на икономическа вредност”, алармира специалистът.

Повечето фермери вече са третирали, но е важно да се сменя активното вещество в продуктите.

Според проф. Илия Илиев от Добруджанския земеделски институт състоянието на посевите е тревожно. По думите му има полета с 90 % нападение от кафява ръжда.

В Добричка област вече има стопани, които са третирали трикратно с пестициди за вредители и болести. Сериозна част от дискусията по време на мащабния форум беше насочена към постигане на по-ефективно и ефикасно използване на продуктите за растителна защита.

„Интегрираното управление на вредителите не означава да не третираме, а как да третираме с правилно избран пестицид, как да прилагаме подходящ сеитбооборот и как да предотвратим резистентността при вредителите”, допълни проф. Иван Киряков.

1,254 млн. дка са площите с пшеница, които засяха стопаните в Добричка област през тази есен.

Източник: Аgri.bg