Начало Бизнес Двоен ръст на приходите отчита дестилерията „Есетере България” в Добрич

Двоен ръст на приходите отчита дестилерията „Есетере България” в Добрич

С двоен ръст на приходите – до 62.4 млн. лв., може да се похвали “Есетере България”, съобщава „Капитал”.

 Дестилерията за етерични масла в Добрич е собственост на американската doTERRA, основана през 2008 г. в щата Юта. От 2015 г. досега тя е инвестирала 12 млн. лв. в производствени мощности, складови съоръжения и сгради.
Изборът на България не е случаен, като страната излезе на първо място в света по добив на лавандулово масло преди няколко години с производство на близо 200 – 250 тона годишно. Европа е основен пазар за масла от лавандула и лавандин (естествен хибрид между теснолистна и широколистна лавандула), като България и Франция формират две трети от европейския експорт.
През тази година “Есетере България” инвестира 4.2 млн. лв. във втора дестилерия за етерични масла в Добрич на стойност 4.2 млн. лв. Тя е копие на първата и е разположена на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 куб. метра за изваряване на етеричномаслени култури. Така общият капацитет на компанията е 210 куб. метра.
През изминалата година мощностите са били натоварени пълноценно, като най-големите продажби са на етерични масла от лавандула, маточина, тамян, кориандър, чубрица, роза и др.