Начало Последни новини Над 100 тона пилешко със салмонела на родния пазар

Над 100 тона пилешко със салмонела на родния пазар

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщава БНР по информация на БАБХ.

Част от месото вече е иззето. До момента няма данни за заболели от салмонелоза у нас.

Д-р Кремена Стоева от Агенцията по храните обясни, че по отношение на полското месо със салмонела България е получила 16 нотификации като засегната страна. Тя не уточни кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране, но увери, че към всяка влязла нотификация БАБХ е предприела съответните мерки.

Независимо от мерките обаче огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до страната ни. Все още няма данни за точните количества, но се предполага, че става въпрос най-малко за 100 тона.

Салмонелата не е устойчива на високи температури и ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, увери д-р Стоева.

От БАБХ съобщиха, че е предприето засилено наблюдение над пристигащите в България пратки с месо от този производител. Всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за Салмонела.

Агенцията отправи запитване до полските компетентни власти за евентуални допълнителни мерки, които те предприемат спрямо предприятието. БАБХ поиска и методическа помощ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за препоръки за подобряване на ефикасността на прилаганите мерки.

От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 нотификации за наличие на Салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са различни държави членки на ЕС (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър). Нотификациите, в които България е засегната страна са 16 на брой.

Първата нотификация е получена през месец март, като до края на месец октомври нотификациите са 6. За периода от 29.10.2019 г. до момента са получени 10 съобщения по системата. Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия.

По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.

Проверките на агенцията са установили, че голяма част от месото е предназначена за термична преработка. Салмонелните бактерии се унищожават при температурна преработка, поради което термично обработените продукти не представляват риск за здравето на хората.

Законодателството в областта на храните позволява продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преработка или да се предадат за обезвреждане в предприятие за преработка на странични животински продукти. За последващите действия към засегнатите продукти отговорността се носи от всеки производител или търговец, който предлага храни на пазара, а БАБХ контролира изпълнението.