Начало Новини Производители и преработватели на лавандула в Добруджа с подписка за промяна в...

Производители и преработватели на лавандула в Добруджа с подписка за промяна в наредба

Подписка, с която се иска промяна в Наредба №2 за класификацията на отпадъците, стартира в Добруджа. Тя е по инициатива на народния представител от НФСБ Йордан Апостолов и специалисти от дестилерия за преработка на етерично-маслени култури от Каварна.

Подписката-искане е адресирана до заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Марияна Николова, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и председателя на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание Мария Белова.

„Ние, долуподписаните производители, преработватели и собственици на дестилационни уредби за добив на етерични масла чрез водопарна дестилация, категорично настояваме за промяна на Наредба 2, в която отработената суровина от тревни смеси /лавандула, маточина, лайка, резене, копър, бял равнец и др./ са класифицирани като отпадък”, пише в подписката. В нея се обяснява, че по тази причина всички РИОСВ в страната при проверки на дестилиерите налагат санкции и глоби, тъй като отработената суровина се събира и съхранява на площадки за последваща употреба. Категорично не сме съгласни, че тази суровина е отпадък и настояваме този естествен растителен отпадък да бъде влаган в почвата, заявяват недоволните.

Те настояват под егидата на вицепремиера да се организира провеждане на срещи с ресорните министерства за отпадане на този код в Наредбата. Искат също да има изслушване на заседание на Комисията по земеделие и храни в Парламента по въпроса и държат да получат положително становище по казуса от МЗХГ.

Към подписката ще бъдат приложени експертни становища, препоръки и анализи за полезността на отработената суровина:

– Становища и анализ на български учени,

– Становище от Институт за розата и етеричномаслените култури /Стопанска Академия/,

– Анализ на отработената суровина от ЯРА МИЛА-Англия.

Всички ние вярваме в своевременното и бързо решаване на този проблем в бранша, се посочва в подписката.

Към този момент има организирано изслушване на бранша в Комисията по земеделие и храни към Народното събрание на 18 декември от 14.30 часа в Партийния дом, зала 134.