Начало Новини Студент от Добрич завърши с пълен отличен Аграрния университет

Студент от Добрич завърши с пълен отличен Аграрния университет

Вълнуваща церемония по връчването на дипломи за магистри и бакалаври Випуск 2019 препълни днес огромната аула на Аграрния университет Пловдив с гости от всички краища на страната, а също и от чужбина. Преподаватели,роднини, официални лица, завършващи студенти, бивши възпитаници на университета се събраха, за да участват в празника. Поради ангажименти на земеделския министър Десислава Танева тържеството започна без нея, а тя пристигна точно, за да връчи дипломите на 20-те отличници магистрати.

Първенецът на випуска бакалаври Атанас Атанасов („Растителна защита“) каза в словото си, че за него е чест да представи Добрич като отличник на университета. Той изрази надежда, че никой от колегите му няма да забрави създадените през годините приятелства и веселите моменти, които са имали заедно. И когато някой ден погледнат назад, да разберат, че всичко си е заслужавало. „Надявам се, че за всеки един от вас ще се говорят славни думи някой ден!“, пожела той. Първенецът на випуска благодари на преподавателите за всички знания, които са дали на студентите и най-вече за любовта, която са им вдъхнали към професията. „Признателни сме и ви благодарим!“, каза от името и на колегите си отличникът. Атанас Атанасов сподели в края на речта си една мисъл: „Посей мисъл и ще пожънеш действие. Посей действие и ще пожънеш навик. Посей навик и ще пожънеш характер. Посей характер и ще пожънеш съдба.“

Министър Десислава Танева също се обърна към присъстващите с думите: „За мен е чест и удоволствие да работя с университета.“ Тя посочи важната роля на образованието и науката за просперитета на земеделието и припомни, че наскоро е бил представен SWOT анализа за околна среда и климат, изготвен от университетски екип. На вече дипломираните министърът пожела да ги види един ден на преподавателските места да обучават още млади хора на България. „А защо не и на моето място!“, допълни тя. Преди това Десислава Танева разкри, че има две магистърски дипломи и искрено съжалява, че едната не е от Аграрния университет.

Университетът връчи на министъра Почетна грамота за принос в развитието на политики и стратегии за модерно образование и наука и за партньорство с Аграрния университет.

Днес се дипломираха 590 възпитаници на Аграрния университет, от които 348 като бакалаври и 242 като магистри.

Сред дипломираните са първият випуск от 6 абсолвенти от Република Южна Африка, обучавани на английски език в магистърски курс “Plant Medicine”.

Средният успех от следването на бакалаврите от всички 17 специалности, редовна и задочна форма на обучение, е много добър 4.75, а средният успех от държавните изпити – много добър 5.12.Магистрите от 20 специалности в осем професионални направления се дипломират със среден успех много добър 5.42.

Източник: agroplovdiv.bg