Начало Новини С 10-20 лева по-ниски ренти изплащат в Добруджа тази година

С 10-20 лева по-ниски ренти изплащат в Добруджа тази година

По-ниски ренти плащат тази година земеделските производители в област Добрич. Намалението е с 10-20 лева, а на места и повече, съобщиха собственици на земя.

През миналата година в областта бе отчетен ръст от 4,6 % на рентата за един декар наета или арендувана земя, като цената достигна средно 91 лева. При почти двойно по-висока от средната за страната. Най-висока беше рентата в община Балчик, където на собствениците на земя се плащаше средно по 102 лева рента. 93 лева беше в община Добричка, по 92 лева – в Шабла и Добрич. Най-ниска бе в Крушари – 81 лева.

Тази година обаче ръст не само няма да има, но се отчита и чувствителен спад – между 10 и 30%.

Орлин Панев –
член на Контролния съвет на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

„Когато арендните плащания растат, цената на земята също расте, но тогава никой не се интересува. Да, вярно е, рентите представляват широк обществен интерес, защото касаят много хора. Но това е пазар“, коментира за Агро Добрич Орлин Панев – член на Контролния съвет на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„Рентата не само е следствие на цялостния икономически резултат, но и на конкуренцията на пазара при наемането на земя. Когато нещо по цялата тази система не се връзва, и то в продължение на доста години, идва момент, когато нещата започват бавно и полека да идват по местата си.

На собствениците на земеделска земя, които очакваха по нова година арендното си плащане, това не им харесва. Нормално е да реагират, но това е положението. Всички ние сме участници на този пазар“, добави той.

По-ниски добиви и по-ниски изкупни цени са сред причините за намалените ренти.

Лавандуловото масло преди година се изкупуваше за 230 лева, а сега цената му падна до 60 лева. Нахутът беше 2-2,50 лева/кг, а сега и за 50 стотинки не може да се продаде.

По-ниски тази година са цените и на пшеницата. Добивите също са по-ниски и това е тенденция вече няколко години. Постепенно цените слизат надолу. При това не само на пшеницата, коментира Панев.

Припомни, че за 13 години средната рента в Добруджа е нараснала 4 пъти – от 25 лева през 2006 г. до 100 лева през последните години. В един период от време конкуренцията между колегите за наемане на земя беше доминиращият фактор и тогава рентите растяха. При това, неоправдано бързо и неоправдано високо. Имаше периоди,  които при ръст в производството от 30 процента, арендното плащане скочи с почти 100 процента. Това беше в резултат на конкуренция, очакван ръст на доходите и т. н.

Цената на пшеницата беше стигнала 550 лева/тон, на слънчогледа – 1 000 лева/тон, а на царевицата – 400 лева/тон. „Но тези години вече ги няма. Тенденцията е друга. Тогава цената на земята растеше, защото имаше икономическа обосновка, доходите от нея растяха. От три години това не е така. Снижението на цените през последните две години не може да се компенсира с високи добиви. Защото и тях вече ги няма“, коментира Панев.

През последните две години добивите на основните култури – пшеница, царевица и слънчоглед са под средните за последното десетилетие.

„Всичко това в края на краищата избива, няма как да не се случи. Мнозина търсят световна конспирация, но такава няма. Случващото се е следствие на по-слабите икономически резултати“, смята Панев.

По думите му, понижението на рентите тази година е с 10-20 лева, но на места в региона и повече. То зависи от производствените и икономически резултати на производителите, както и от района.

„Във всички случаи на никого не е приятно – както на собствениците, които получават по-малко пари, така и на колегите, които изплащат по-ниските ренти. Натискът върху колегите за това, че изплащат по-ниски ренти, е огромен. Никой не иска да го понася, но той е неизбежен. Ситуацията е такава, че такова сваляне на цените практически е неизбежно“, коментира Панев.

Доколко ще паднат рентите, той не се наема да прогнозира. Но, счита, че това е само началото. Според него, докато пазарното махало не се успокои, цените ще се колебаят съществено.