Начало Новини Парламентарната Комисия по земеделие и храни изслуша собственици на дестилерии

Парламентарната Комисия по земеделие и храни изслуша собственици на дестилерии

„Изключително съм доволен, че вчера по мое настояване бяха изслушани представители и собственици на дестилерии от цялата страна във връзка с проблемите относно квалификацията в Наредба 2. Също така имахме среща и с Изпълнителната власт – МОСВ, по същия казус. Работата по тази тема ще продължим активно и през 2020 г.” – това сподели в социалната мрежа народният представител Йордан Апостолов.

Както Агро Добрич вече съобщи, депутатът от НФСБ и специалисти от дестилерия за преработка на етерично-маслени култури от Каварна инициираха подписка, с която се иска промяна в Наредба №2 за класификацията на отпадъците. Тя стартира в Добруджа и е адресирана до заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика Марияна Николова, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и председателя на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание Мария Белова.

„Ние, долуподписаните производители, преработватели и собственици на дестилационни уредби за добив на етерични масла чрез водопарна дестилация, категорично настояваме за промяна на Наредба 2, в която отработената суровина от тревни смеси /лавандула, маточина, лайка, резене, копър, бял равнец и др./ са класифицирани като отпадък”, пише в подписката. В нея се обяснява, че по тази причина всички РИОСВ в страната при проверки на дестилиерите налагат санкции и глоби, тъй като отработената суровина се събира и съхранява на площадки за последваща употреба. Категорично не сме съгласни, че тази суровина е отпадък и настояваме този естествен растителен отпадък да бъде влаган в почвата”, заявяват недоволните.

Те настояват под егидата на вицепремиера да се организира провеждане на срещи с ресорните министерства за отпадане на този код в Наредбата. Искат също да има изслушване на заседание на Комисията по земеделие и храни в Парламента по въпроса и държат да получат положително становище по казуса от МЗХГ.

Към подписката ще бъдат приложени експертни становища, препоръки и анализи за полезността на отработената суровина:

  • Становища и анализ на български учени
  • Становище от Институт за розата и етеричномаслените култури /Стопанска Академия/
  • Анализ на отработената суровина от ЯРА МИЛА-Англия

Всички ние вярваме в своевременното и бързо решаване на този проблем в бранша, се посочва в подписката”, се посочва в подписката.