Площите
72 239 дка с лавандула бяха ожънати през лятото на 2019 г. в Добричка област.
Тези площи превръщат региона в първенец по производство на етерично
масло от лилавата билка. Сухите числа показват главоломно нарастване на
трайните насаждения с лавандула през последните години в Добруджа: през
2018 г. – почти 40 000 дка, а година по-рано – 24 000 дка. А 10 години
по-рано в цяла Добричка област е имало едва около 600 дка с ароматната
билка, т.е. по-малко от десет пъти в сравнение с настоящите площи.
Главоломно нарасна и броят на дестилериите, за да отговори на нуждите
на производството. В цяла Добруджа се нароиха предприятия от различен
калибър – както модерно оборудвани, с голям капацитет, лаборатории и
мощности, така и малки казани в задните дворове.
Само в община Генерал Тошево са разположени една трета от посевите с лавандула в целия регион. Там през това лято имаше 11 действащи дестилерии и преди прибирането на реколтата в процес на изграждане бяха още 4. Всичко това породи основателни притеснения какво ще се случи с масовата истерия по лавандулата, която превърна златните добруджански полета в лилави.
Добивите и цените
Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години.
Достигнаха едва по 5,6, рядко 7-8 кг от декар. Това е повече от двойно
по-малко в сравнение с предходната стопанска година, когато на места в
дестилериите са добивани по 15, дори 19 кг масло. Въпреки очакванията на
земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи
цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше около 70-80 лв. за
килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50-55
лв./кг. А само година по-рано маслото наистина се превърна в злато и
цените удариха тавана от 250, дори 280 лв./кг. Това отново подхрани
масовото втурване към бизнеса с етерично-маслени култури.
Разходите
Производителите са категорични – лавандуловото масло през 2019 г. е с
висока себестойност. Освен че са ниски добивите – 6-8 кг от декар, което
е двойно по-малко в сравнение с предходната стопанска година, има
промени в начина на заплащане при дестилирането. Доскоро в предприятията
са искали цена на количество, докато през изминалата стопанска година
се е плащало на казан. Така при ниски добиви и такса от 300-400 лв. за дестилиране, маслото излиза наистина скъпо.
Най-ощетени се оказват по-дребните производители, които трябва да си
калкулират наеми за техника – за камиони за транспорт на зелената маса,
които са около 500 лв. Отделно се плаща за косачка около 50 лв./дка, а
ако изчислим и ръчния труд – в брой по 80-100 лв. на човек за ден, то
тогава разходите за производство на килограм лавандулово масло стават
сериозни. Много от по-едрите фермери отдавна се оборудваха с
необходимата техника, но инвестициите са сериозни и както се оказва,
възвръщаемостта е все още далеч.
Разсадът
Втурването към лавандулата има своето обяснение – най-висока печалба от
декар. В производители обаче се превърнаха и хора, които нямат идея дори
как се прави земеделие, но се повлияха от „славата” на лилавата билка
за бързи пари и държаха да са в крак с „модата”. Така навлезе некачественият разсад и новите фермери купуваха резници от неясен и смесен сортов състав с различно качество на маслото. Резултатът – шарени посеви в различни нюанси на лилавото, в различна степен на узряване, с различни по големина и ширина туфи.
Какво се случи през есента на 2019 г.? Рязък спад в цената на
лавандуловия разсад. Ако година по-рано един стрък се е търгувал по
18-25 стотинки, то есента на 2019 г. пазарът се срина до 10 ст. на
стръкче лавандула. Една от причините е отказът от изкупуване на
лавандулов разсад. Разсадниците смъкват цените, тъй като през ноември се
залагат новите насаждения на полето и те трябваше да реализират
произведените резници. Появи се и още едно немислимо до преди година
явление – оферти за продажба на трайни насаждения с лавандула или
отдаването им под наем.
Източник: Аgri.bg