Начало Агроновини Животновъдство Нови случаи на африканска чума по диви свине в област Добрич,...

Нови случаи на африканска чума по диви свине в област Добрич, няма във ферми

На територията на област Добрич няма промишлени обекти, в които да са регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Към момента има само два установени случая на заболяването при диви прасета. Те са на територията на общините Балчик и Генерал Тошево, животните са загробени по надлежния ред.

Това докладва  директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова, секретар на Областната епизоотична комисия, която заседава днес.

Със заповед на директора на БАБХ е забранено движението на животни и клането им на територията на цялата страна и са разпоредени мерки – вземане на проби, проследяване на животните във фермите.

„Мярката е временна. Затворени са и кланиците, като и там се проверява извършването на дезинфекция и се вземат отривки. Проби се вземат и от регистрираните превозни средства за превоз на животни. До края на седмицата ще приключим работата по вземането и изпращането на проби от нашата област“ – каза още д-р Андонова.   

В рамките на заседанието на комисията бе обсъдено наличието на терени за загробване на животни. Част от общините имат определени такива терени, други са процедура по одобряване на предложени такива, докладваха кметовете на общини.

Със заповед на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов във връзка с усложнената епизоотична обстановка е разпоредено заседания на комисиите да се извършват два пъти в месеца, съобщи областният управител Красимир Кирилов.