Начало Лов и риболов Без червеногуши гъски в Приморска Добруджа тази година

Без червеногуши гъски в Приморска Добруджа тази година

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици установи исторически минимум на световно застрашената червеногуша гъска в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, съобщи екологът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев.

По думите му във влажната зона в дните на кампанията са преброени под 200 гъски, но нито една от редкия вид, което не се е случвало в последните 25 години.

Шабленското и Дуранкулашкото езеро се смятат за зимен дом на красивата птица, която долита в Приморска Добруджа от далечна Арктика. В последните години най-голяма численост от вида е установена през 2018-а – след среднозимното преброяване през март, когато в защитената зона кацат около 30 000 екземпляра, според данни на БДЗП.

Ключов фактор за отсъствието на червеногушата гъска на Шабленското и Дуранкулашкото езеро тази зима е топлото време и вероятно птиците са на север – в Румъния и Украйна, коментира Михаил Илиев, който е и част от екипа на проекта на БДЗП „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“.

При преброяването във влажната зона са установени патици, потапници, гмурци, корморани, лебеди. По северния Черноморски бряг – около нос Калиакра, са регистрирани средиземноморски буревестници, които са необичайни за зимата, добави екологът пред БТА.