Начало Бизнес С 5 до 10 % поскъпва хлябът в област Добрич

С 5 до 10 % поскъпва хлябът в област Добрич

Цената на хляба в област Добрич се увеличава с 5 до 10 процента, съобщи за Агро Добрич Тодор Няголов – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич.

Някои производители вече са вдигнали цените, а други изчакват. Увеличението е в зависимост от хлебните изделия и видовете хляб. При пълнозърнестите хлябове поскъпването е с около 10%. За белия хляб то е  5-6-7%.

„Основание за поскъпването има, особено в момента, защото всички цени скочиха – на ток,  вода, брашно, както и на всички останали консумативи, а също и заплатите. Всеки производител преценява себестойността на продукцията си. Но, така или иначе, увеличение има. Тези, които все още не са вдигнали цените, ще го направят“, коментира той.

Обясни, че част от производителите, които не са с едногодишни договори с „Енерго Про” очакват да разберат какви ще са цените за доставка на електроенергия. Другите, които имали яснота за това още през декември, вече са подписали новите договори, според които увеличението на цената на електроенергията е със 7-8 %.

Хлебарите отчитат драстично увеличение – до над 10%, на цената на брашното. Има брашна, като тези за закуски и пици, които струват 1150-1200 лева за тон. Стандартните брашна, макар да са на по-приемливи цени, също са с увеличение от 8-10%. Най-масовите, белите брашна, сега струват 700 лева за тон, а миналата година цената им беше спаднала до 640-650 лева за тон.

Отражение имат завишените цени на горивата, на маята, олиото. Тол таксите също се калкулират. От 1 януари и цената на водата в област Добрич е с близо 18 стотинки на кубик по-скъпа.

С най-голям процент обаче е ръстът на заплатите – минималната работна заплата се увеличи с 50 лева, осигуровките също.

Във фурната на Тодор Няголов от началото на годината цената на най-масовия бял хляб се е увеличила с 5 стотинки за бройка. Сега доставната му цена е 1 лев, а всеки търговец на дребно добавя своята надценка и го продава на различна цена – от 1,10 до 1,20 лв.  

Цените на закуските също са се увеличили. Там влияние оказват и цените на другите компоненти – сирене, колбаси, олио. Цените на баничките вече варират от 1 до 1,50 лева, в зависимост от това с какви суровини се работи – с какви колбаси, сирене, с маргарин или масло и т.н.

Има хора, които предпочитат по-скъпи закуски, но с по-качествени материали, посочи Няголов.

Той припомни, че цените на хляба се увеличават за първи път от три години, макар през това време много от компонентите да поскъпваха.

Няголов не е уверен дали с новите цени производителите все пак ще успеят да покрият разходите си. Казва, че сега е калкулирал 3-4% печалба, като за бранша максималната печалба е била 5%.