Начало Бизнес Производител от село край Добрич предлага шафран на Фермерския пазар

Производител от село край Добрич предлага шафран на Фермерския пазар

На фермерския пазар в Добрич вече може да се намери и уникалната подправка шафран, съобщиха организаторите му. Тя се предлага от земеделския производител Снежанка Добрева от село Дъбрава, община Балчик. Тя е добре позната на всички с отглеждането на пъдпъдъци и производството на полезните пъдпъдъчи яйца.
Билката шафран е богата на витамините А, В1, В2, В3 и С. Налични са огромни количества желязо, магнезий и фосфор и по-скромни концентрации на цинк, селен и калий.

Изследванията сочат, че шафрановият чай е от полза при сърдечно болни, понеже намалява натрупването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове – атеросклероза. Чаят действа отпускащо и ускорява очистването на токсини от тялото.

Шафранът е поредната екзотична култура, която успешно се развива в Добруджа. Продукцията на производителите от региона е с доказано качество от лицензирани лаборатории.

Шафранът в Добруджа е у дома си

Работата по шафрана за цяла година – плевене, вадене на грудки, пресяване, бране и сушене, е не повече от месец-два. Брането на близалцата продължава около 1 месец, в зависимост от времето. През последните 5 години, като по часовник брането започва на 10 октомври. Тогава е масовият цъфтеж и от една грудка, до края на сезона, израстват 40-50 до 60 цвята.  

Цените за изкупуване на шафрана у нас от години не са се променяли. Някои изкупуват на цена 4-5 лева за грам, което е много ниска цена за 1-во качество. Тук добра цена е 10-12 лева на грам, но в чужбина виждам цени от над 32 лева за грам – в Англия и други европейски държави.