Начало Новини До три прасета в личните стопанства, но в област Добрич от септември

До три прасета в личните стопанства, но в област Добрич от септември

Новостите в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която бе обнародвана в Държавен вестник и влезе в сила от 17 януари т. г., представи на редовното заседание на Областна епизоотична комисия директорът на ОБДХ д-р Анелия Андонова.

Тя обърна внимание, че в документа се посочват изискванията за всички видове селскостопански животни, пасища и сроковете за изпълнение на съответните ветеринарномедицински изисквания, като отбеляза, че само за промишлените обекти и фамилните ферми срокът за привеждане в ред на обектите, съгласно изискванията, е удължен до края на 2020 г.

Областният управител Красимир Кирилов обърна внимание, че частните стопани ще могат да отглеждат до три прасета само за лична консумация. Д-р Андонова допълни, че това на територията на област Добрич ще може да се прави от септември, стига да няма промяна в епизоотичната обстановка в страната и областта. Тя припомни още, че стопаните, получили подкрепа от държавата за ликвидиране на животните в личните си стопанства, са попълни и декларации, с които гарантират, че до края на месец август т. г. няма да отглеждат прасета. „Зареждането трябва да се извършва от регистрирани животновъдни обекти, като прасетата трябва да имат ушна марка и да се прави регистрация в ОДБХ от всеки“ – каза още д-р Андонова.

Тя съобщи още, че от последния ловен излет има само една положителна проба при диво прасе – на територията на с. Батово.