Начало Лов и риболов Забраниха груповия лов на дива свиня в района на пет села в...

Забраниха груповия лов на дива свиня в района на пет села в Крушарско

Ловци в Добричко получиха забрана за лов заради неспазване на изискванията при загробването на диво прасе с африканска чума, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова.

Мярката е наложена със заповед на директора на стопанството. Сдружението обхваща три ловно-стопански района – около селата Зимница, Бакалово, Телериг, Огняново и  Габер.

На 11 януари е получен сигнал за положителна проба на диво прасе и са предприети необходимите мерки, съвместно с Община Крушари, за достигане на трупа, за да се провери къде и при какви условия се съхранява, как ще бъде загробен, спазват ли се мерките за биосигурност.

При пристигане на място един от ловците се държал грубо и неетично с представителите на Горското стопанство и Областната дирекция по безопасност на храните.

Установено е, че не са спазени мерките за биосигурност и липсват материали за дезинфекция. Трупът на дивата свиня с положителна проба за АЧС е бил разфасован и прибран във фризер. Не е било спазеното изискването всяка една част от него да е етикетирана, надписана, да има бар код.