Начало Новини С близо 50 участници в Добрич започнала Борсата за семена и посадъчен...

С близо 50 участници в Добрич започнала Борсата за семена и посадъчен материал

Близо 50 фирми от аграрния сектор и научни институти представят новости на борсата за семена и посадъчен материал в Добрич, която бе открита днес. По традиция, тя се организира от „Добрички панаир“ и се провежда в спортен комплекс „Простор“ до 1 февруари.

Поредното издание на форума за сетен път ни убеждава, че българската аграрна наука и свързаните с нея производства са трайно стъпили на територията на Европа, а това е най-сигурното доказателство за добрата европейска перспектива на България,  се посочва в поздравителния адрес от кмета Йордан Йорданов, представен от заместника му д-р Емилия Баева. Тя изрази надежда, че заедно с наближаващата пролет, този форум ще даде на всички богати възможности за преценка, за нови идеи и за важни решения за следващите години. Нека всеки намери онова, което да го дари с богата реколта, да открие с какво да я защити и опази, да избере как да се грижи за нея.

„През годините изложението се наложи като арена, на която се представят най-добрите материали за семепроизводителите и осъществяват ползотворни срещи между агробизнеса, науката и високите технологии. Интересът към инициативата е доказателство, че партньорството е основата, върху която се ражда селскостопанският живот“, се казва в поздравителния адрес от ръководството на ДФ „Земеделие“. Участници, организатори и гости на изложението поздрави директорът на Областната дирекция Грациела Павлова. Тя увери, че фондът ще продължи и в бъдеще да прилага политиката за подпомагане на земеделските стопани, ще съдейства на МЗХГ за усъвършенстване, поддържане и развитие на българските сортове.  

Лентата на изложението беше прерязана от д-р Емилия Баева и изпълнителния директор на Добрички панаир АД Звезделина Иванова. На него се предлагат семена за пролетни и есенни култури, овощни дръвчета, земеделска техника, препарати за растителна защита и други. Областният информационен център има приемна на специализираното изложение, която ще консултира земеделските стопани за възможностите за кандидатстване за финансова подкрепа по Програмата за развитие на селските райони и по оперативни програми на Европейския съюз.