Начало Агроновини Земеделие Добруджанският институт предлага първия български хибрид слънчоглед Клиърфийлд

Добруджанският институт предлага първия български хибрид слънчоглед Клиърфийлд

Жана, Рада, Косара, Корона са сред новите пшеници, устойчиви на засушаване и с високи добиви, които селекционерите в Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево представят на специализираното изложение Борса за семена и посадъчен материал в Добрич.

За пролетната кампания през 2020 година на Добруджанския земеделски институт акцентът е поставен към нови слънчогледи и сортове фасул. Научната база ще предлага за сеитбената кампания и новите хибриди слънчоглед Енигма и Деведа със съдържание на масло в семената от 47-48 на сто до 52 на сто. Това съобщи селекционерът на зимни зърнено-житни култури в института Христо Стоянов.

Христо Стоянов

За първи път институтът предлага семена от единствения български хибрид с авангардната Клиърфийлд технология Енигма. той е добра конкуренция на съвремените хибриди слънчоглед, които се предлагат в момента на пазара, смята Стоянов. Идеята е по-ниската себестойност на семената. Българските фермери могат да се доближат до иновацията на западната селекция, но на по-ниска цена.

За предстоящата пролетна кампания акцент е сортът фасул Скития, който е предназначен за директно механизирано прибиране т.е. комбайнът влиза, когато фасулът е узрял и не се правят разходи за покосяване, за скубане, както в по-старите сортове, обясни Христо Стоянов.

Миналата година другият хибрид слънчоглед на института Веда, получи награда за иновация на изложението АГРА. Той е високомаслен хибрид слънчоглед, който е конвенционален. Отличава се с много стабилни добиви – между 350-400 кг/дка, като при Енигма Клиърфийлд слънчогледа добивите са сходни. При много прецизна агротехника продуктивността му дори може да достигне и до много по-високи добиви.

Според Стоянов, при засушаването, което в последните години е сериозен проблем, земеделският стопанин трябва да съобрази всички мероприятия, които прави. В никакъв случай не трябва да се избързва с пролетните обработки, които могат да донесат проблеми при самите слънчоглед и фасул, смята Стоянов. Той вярва, че като спазват агротехниката и се съобразяват с количествата паднали валежи, земеделските стопани ще се справят.