Начало Агроновини Земеделие Експерти: Пагубно ще е сега да се тори пшеницата в област Добрич

Експерти: Пагубно ще е сега да се тори пшеницата в област Добрич

„Много от земеделските производители в област Добрич твърдят, че пшениците им са жълти. Има леко завяхване, а от там и жълтеене.  Не може да е иначе, щом през деня температурата е 10 градуса, а вечерта пада до 0 градуса. Няма как пшеницата да е зелена”, коментира за Агро Добрич професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекция на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт.

По повод твърденията на много земеделски производители, че пшеницата им гладува, той счита, че ще е пагубно, ако в момента стопаните започнат да торят. „По закон, трябва да се тори след 15 февруари. Ако на това засушаване вкарат азот, ползата ще е никаква, тъй като той не може да се усвои. Трябва производителите да се съобразяват с климатичните условия, с това в каква фаза са посевите, за да не се хвърлят пари на вятъра”, смята проф. Киряков. Според него, единственото нещо, което могат да направят в момента, е да подготвят площите и през февруари да засеят грах, леща или нахут. В момента условията са прекрасни да се засеят ранните бобови култури, счита професорът.

Пшениците са в покой. Някои са братили добре, други – по-слабо. Проблемът е, че идната седмица се очакват температури до 20 градуса. Ако се задържат, то вегетацията ще се възстанови. Надяваме се след това да не паднат ниски температури, макар да няма такава прогноза, посочи проф. Киряков.

Според него, при липса на воден запас пролетниците дори ще страдат повече от есенните култури. Особено, ако през април-май няма дъждове. Все пак проф. Киряков напомня, че слънчогледът понася по-добре засушаването, отколкото царевицата.

Пшеничените посеви, които през тази стопанска година поникнаха нормално, благодарение на есенните валежи, по-късно заради топлото време бяха нападнати от житни мухи, появи се и ръжда, но зърнопроизводителите се справиха с проблема, добави професор Киряков. Той напомня, че за болести трябва да се обследва в края на март – началото на април.