Начало Пчела и кошер Недялка Михова: Състоянието на пчелите налага интензивна работа на пчеларя

Недялка Михова: Състоянието на пчелите налага интензивна работа на пчеларя

Последните наблюдения показват, че 20-30 % от пчелите в кошерите  са по-слаби, но  все пак са оцелели, сподели пред Агро Добрич Недялка Михова – собственик на Медена къща „Михови” в с. Прилеп, носител на приза „Пчелар №1 на Добруджа”.

Тя припомни, че миналата година беше по-слаба. Сериозен проблем бяха пчелоядите. Пътят им преминава през Добруджа и гнездят тук.

„Това нашествие продължи повече от месец – пчелите не можеха да излязат да се напият – вечер в 20,30-21 часа излизаха, за да пият вода. Тогава майката прекъсна яйцеснасянето. А, това беше периодът на интензивно снасяне, когато пчеларят ги стимулира, за да могат да се увеличи популацията, да може да бъде зазимена една по-сериозна армия. Проблемът с пчелояда доведе до това, че не успяхме да изпълним това, което традиционно правим. Още тогава направи впечатление, че пчелите са по-малко”, сподели Недялка Михова.

„Стопаните зазимиха по-слаби популации. Цялата зима бях силно притеснена, но започнахме да ги храним. С питките, които слагаме сега, и с храненето, добих кураж”, добави тя. По думите й, липсата на сериозна зима, е дала възможност на пчелите да оцелеят.

„От последните наблюдения установявам, че 20-30 % от пчелите са по-слаби. При едни сериозни студове, те биха били застрашени. Това състояние на пчелите предполага една много интензивна работа на пчеларя. Той трябва през средата на февруари-началото на март да има много сериозна работа, за да помага на пчелите . Защото на тази малка популация трябва да се помогне”, подчерта Недялка Михова.

Тя има сериозни притеснения заради сушата. Още повече, че 2019 година беше слаба като добив. Тогава пчелите на Михови произведоха букет, акация, липа, лавандула и драка. Надява се на добри резултати и тази година.