Начало Новини Големи количества мед на пчеларите от Балчик залежават заради ниска цена

Големи количества мед на пчеларите от Балчик залежават заради ниска цена

Времето е неестествено за сезона, пчелите са изпаднали в зимен покой. Силата на семействата е наполовина на миналогодишната по това време. За това алармира председателят на Балчишкото дружество „Пчела-2019“ Стойко Василев.

Състоянието на пчелните кошери и какво трябва да правят пчеларите в този период на годината обсъдиха собственици на пчелини в община Балчик. Домакинът на практическото занятие Славчо Колев отвори кошери в различен стадий на развитие – слаби, много силни, и от различни системи. Показа запаса на меда. Пчеларите имаха възможност да направят съпоставка между видяното и своите пчели, предаде агенция Булфото.

Броени дни преди 10 февруари, когато пчеларите отбелязват своя празник, те обсъдиха и проблемите, които стоят пред тях. Основният е ниската изкупна цена на меда, която на едро е паднала до 3.20 лв. Стана ясно, че почти всички присъстващи имат големи количества неизкупен мед.

В сезона на грипа не забравяйте, че пчелните продукти – мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис са природен антибиотик и незаменими в борбата с вирусите, при простудни и възпалителни заболявания, припомнят пчеларите от Балчик.