Начало Агроновини Земеделие Област Добрич произвежда 40% от лавандулата в България

Област Добрич произвежда 40% от лавандулата в България

През настоящия програмен период от 2014 до 2019 в област Добрич се засилва интересът към отглеждането на технически култури и площите нарастват  7 пъти и заемат 16% от общите за страната. Ръст има и при тези със зеленчуци, те са скочили близо два пъти, а трайните насаждения – с 15 процента.

Това съобщи в Добрич заместник-министърът на земеделието и храните Вергиния Кръстева. Тя посочи, че площите с лавандула в област Добрич, заявявани за директна подкрепа, са нараснали пет пъти в сравнение с 2014 година. При нас се намира близо 40 процента от цялото производство на лавандула.

72 239 дка с лавандула бяха ожънати през лятото на 2019 г. в Добричка област. Тези площи превръщат региона в първенец по производство на етерично масло от лилавата билка. Сухите числа показват главоломно нарастване на трайните насаждения с лавандула през последните години в Добруджа: през 2018 г. – почти 40 000 дка, а година по-рано – 24 000 дка. А 10 години по-рано в цяла Добричка област е имало едва около 600 дка с ароматната билка, т.е. по-малко от десет пъти в сравнение с настоящите площи. 
Главоломно нарасна и броят на дестилериите, за да отговори на нуждите на производството. В цяла Добруджа се нароиха предприятия от различен калибър – както модерно оборудвани, с голям капацитет, лаборатории и мощности, така и малки казани в задните дворове.

Само в община Генерал Тошево са разположени една трета от посевите с лавандула в целия регион. Там през това лято имаше 11 действащи дестилерии и преди прибирането на реколтата в процес на изграждане бяха още 4. Всичко това породи основателни притеснения какво ще се случи с масовата истерия по лавандулата, която превърна златните добруджански полета в лилави. 

Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5,6, рядко 7-8 кг от декар. Това е повече от двойно по-малко в сравнение с предходната стопанска година, когато на места в дестилериите са добивани по 15, дори 19 кг масло. Въпреки очакванията на земеделските производители, ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше около 70-80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50-55 лв./кг. А само година по-рано маслото наистина се превърна в злато и цените удариха тавана от 250, дори 280 лв./кг. Това отново подхрани масовото втурване към бизнеса с етерично-маслени култури. 

Производителите са категорични – лавандуловото масло през 2019 г. е с висока себестойност. Освен че са ниски добивите – 6-8 кг от декар, което е двойно по-малко в сравнение с предходната стопанска година, има промени в начина на заплащане при дестилирането. Доскоро в предприятията са искали цена на количество, докато през изминалата стопанска година се е плащало на казан. Така при ниски добиви и такса от 300-400 лв. за дестилиране, маслото излиза наистина скъпо. 

Най-ощетени се оказват по-дребните производители, които трябва да си калкулират наеми за техника – за камиони за транспорт на зелената маса, които са около 500 лв. Отделно се плаща за косачка около 50 лв./дка, а ако изчислим и ръчния труд – в брой по 80-100 лв. на човек за ден, то тогава разходите за производство на килограм лавандулово масло стават сериозни. Много от по-едрите фермери отдавна се оборудваха с необходимата техника, но инвестициите са сериозни и както се оказва, възвръщаемостта е все още далеч.