Начало Новини Пчелари от област Добрич: Държавата е абдикирала от проблемите ни

Пчелари от област Добрич: Държавата е абдикирала от проблемите ни

Проблемът с ниската изкупна цена на произвеждания от тях мед поставиха днес пчелари от област Добрич на среща със зам.-министъра на земеделието, храните и горите Виргиния Кръстева и екипа й. Те предупредиха, че пчеларството загива, тъй като няма как да се развива при цена от 3 лева.

Производител сподели, че преди пет години в селото, в което работи, е имало 1 000 пчелни кошера, докато сега са 40. Негов колега, която е пчелар от 1970 година, разказа, че млади хора, на които се е възхищавал, че се занимават с това, масово се отказват заради ниската изкупна цена. Според него това е абдикиране на държавата от проблемите на пчеларите, от което се възползват шепа търговци монополисти, налагащи смешна и унизителна цена. Производителят посочи, че ако сега се отчитат 44 процента ръст, след 10-ина години ще бъде ликвидирано 40 на сто от пчеларството в Добруджа, а и в цялата страна.

Според Силвия Василева от дирекция „Животновъдство” на Министерството на земеделието, храните и горите в условията на пазарна икономика нарастващият интерес към пчеларството, ръстът на пчелните семейства водят до по-голяма продукция и спад на цената. По думите на Василева в момента Българската агенция по безопасност на храните извършва проверки в 40-те медопреработвателни предприятия в страната – колко суровина влиза в тях, какво количество излиза като мед, какво се влага в него, има ли спекула.

Представителят на земеделското министерство посочи, че от 2012 година до сега, с изключение само на 2013-а, пчеларите получават помощи като de minimis по различни причини, основно поради неблагоприятни метеорологични условия, които по право не им се полагат. През м. г. сумата е била малко над 8 милиона лева, или по 14 лева на пчелно семейство. Няма друг сектор, който да получава такава подкрепа, заяви Силвия Василева. Тя съобщи, че в новата пчеларска програма бюджетът за следващите три години е увеличен с над 30 процента.