Начало Новини 77-годишният Цвятко Иванов бе избран за Цар на виното в с. Одринци

77-годишният Цвятко Иванов бе избран за Цар на виното в с. Одринци

Заместник областният управител Красимир Николов бе гост на ритуала по зарязване на лозата и предаване на короната от стария на новия цар на лозето и виното в добричкото село Одринци. Както традицията повелява, от рано сутринта стопаните лозари се събраха в дома на миналогодишния цар на лозето и виното Георги Градинаров, където бе зарязана ритуално лозата.

След това шествието от развеселени стопани, заедно с музиканти, се отправи през селото до дома на новия цар, избран единодушно от одринчани – бай Цвятко.

77-годишният Цвятко Иванов посрещна гостите с дъхава погача. Те пък от своя страна не останаха длъжни и тропнаха българско хоро за здраве. Г. Градинаров предаде лентата на новия цар на лозето и виното, след което Цвятко Иванов заряза лозето, прекопа и прекади лозниците и нарече за берекет, здраве, благоденствие. Вдигайки наздравица с чаша вино Цвятко разказа кратка легенда за това как се е появило виното.

         Заместник областният управител Кр. Николов поздрави стария и новия цар, пожела на стопаните в село Одринци здраве и плодородие, та да са пълни бъчвите с вино. Празникът продължи с много настроение и музика.