Начало Новини Фирма от Добрич произвежда оборудване за млекопреработка за цял свят

Фирма от Добрич произвежда оборудване за млекопреработка за цял свят

 „НикосХранинженеринг“ ООД работи в сферата на машиностроенето, специализирала се е в производството на оборудване за хранително-вкусовата промишленост, основно за млекопреработка. Основана е преди 25 години с идеята да извършва ремонти в един от най-големите млекопреработвателни заводи на Балканите – „Сердика”-Добрич.

Днес голяма част от продукцията е предназначена за износ. През последните години се експортира 95-98 % от произведеното от добричката фирма.  Тя има трайно присъствие на континентите извън Европа. Работи почти на целия африкански континент, също и в Азия – Близкия Изток и Централна Азия, в Далечния Изток навлиза сега. Има клиенти и в Европа, но те не съставляват съществен дял от общите продажби и обороти. Работи също в Северна и Южна Америка.

„В сравнение със световната картина, в България млекопреработвателната промишленост е по-скоро слабо развита – като капацитет на заводите, а и като разнообразие на продуктите. Понеже сме по-скоро малък пазар и заводите не са големи, те не са в състояние да правят големи инвестиции, за да можем да разчитаме само на българските си клиенти. Всъщност, почти се стараем да не работим на българския пазар”, коментира управителят на компанията Радослав Рачев.

Радослав Рачев

 „Африка и Азия, Близкият Изток, са основния ни фокус. Със сигурност, ако засилим работата си и на другите места, където имаме присъствие, ще бъдем по-успешни. Но, се стараем да контролираме растежа си, защото, ако е неконтролируем, той крие рискове, превръща се в бумеранг“, коментира пред Про Нюз Добрич Радослав Рачев.

Компанията се фокусира в проектната работа. „По-интересните проекти за нас са да реализираме едно предприятие от началото до края. Дава ни се площадка – със или без сграда, след което ние дооборудваме до етапа, в който тя заработи и реализира продукция. Това е не само технологичната част за преработка на мляко и производство на млечни продукти. Когато се захванем с такъв проект ние правим всички технологични планове, подготвяме всички инженерни сметки за консумация на електроенергия, енергоносители. Осигуряваме необходимия ресурс, за да оперира едно предприятие. Поемаме и тяхната доставка. Понякога се занимаваме дори с това да търсим опаковки, да разработваме маркетингова стратегия”, добави управителят на „НикосХранинженеринг”.

От тази възможност се възползват основно клиенти в чужбина. Компанията работи сериозно в Кения, Етиопия, Уганда, Гана, има проект в Конго, в Северна Африка също – в Алжир, Тунис, както и в Близкия Изток – Саудитска Арабия, Катар, Дубай. В момента има проект в Ирак, преди две години са работили в Афганистан. Има стабилни партньорства в Узбекистан, Киргистан, Казахстан. 

За нас по-интересно е да изпълним един проект от началото до края, сподели Радослав Рачев. „НикосХранинженеринг” има партньорство с американска компания, която е световен концерн. „Работим много плътно с тях в Близкия Изток. За две години станахме  доставчик на част от машините, т.нар. инегратор – има места по света и обекти, където те не могат да работят, като Ирак, Дубай, Катар, Либия. Реализират проектите през нас, а нашият ангажимент е да купуваме от тях това, което може да се внедри в тези проекти като оборудване. Това партньорство се засилва все повече. За нас те са доверен и доста надежден партньор, който ни отваря много врати”, разказа още управителят на добричката фирма.

„НикосХранинженеринг” произвежда и оборудване, различно от това за млекопреработвателната промишленост.

„Имаме някои попадения при преработка на храни като шоколад, мед, сокове. Някои технологични процеси в хранително-вкусовата промишленост – специфични процеси, които обхващат много сфери. Имаме универсални съоръжения, които намират приложение не само в една индустрия. Но, не това е нашият фокус”, сподели Рачев.

„НикосХранинженеринг” има партньорство и с австрийска компания, с която заедно работят по реализацията на най-големият частен проект за ново предприятие в Узбекистан. „Това е първият ни клиент, заради когото започнахме да работим в Узбекистан. Тогава направихме малко разширение на съществуващия завод. След това продължихме да работим, изпълнихме още няколко проекта и клиентът ни остана доволен. Сега, когато дойде време за реализация на новия проект, те пак се доверяват на нас”, каза Радослав Рачев.

Компанията предвижда да разшири производството си и да назначи още работници. Това ще се случи по проект „Подобряване на производствения капацитет на НикосХранинженеринг ООД”. Общата му стойност е 1 060 000 лева, а делът на самофинансиране възлиза на една трета, спрямо общите допустими разходи. Финансирането е по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Очакванията са през 2020 година, в резултат от успешното изпълнение на инвестицията, производствения капацитет да бъде увеличен, производствените процеси да бъдат оптимизирани, да бъдат открити допълнителни работни места и да се подобрят условията на труд.

Около 20% от цялата инвестиция ще се използва за закупуване на проектантски софтуер за оборудване за хранително-вкусовата промишленост. В компанията работят 7 специалисти, които работят с такъв софтуер. Предстои да се закупят общо 10 лиценза. Ако всичко се развива по план, ще закупим още, добави управителят.

80%от стойността на инвестицията ще е в машини за металообработка. Това са основно компютъризирани машини, които могат да работят в синхрон с новия софтуер. Така всичко, което се разчертава, ще може да се пуска за обработка към компютъризираните машини. Едната от тях е абразивен воден джет за разкрой на листов материал. Такава в региона няма, тя е уникална – реже всякакви твърди материали с вода и абразивен пясък. Другите машини са специфични – за производство на цилиндри, за заготовки за някои от съоръженията ни.

„Идеята да направим инвестицията е, че ще успеем да подобрим производството на детайлите т.е. ще ги правим доста по-бързо, което ще ни даде възможност да разширим капацитета си”, каза Радослав Рачев.

Към днешна дата компанията има подсигурена работа за няколко месеца напред. Идват и нови поръчки, които също трябва да бъдат обезпечени. За тази година натовареността на завода е подсигурена. А, ръководството се надява, така да продължава и занапред.