Начало Новини ДЗИ-Ген. Тошево с приз от АГРА 2020 за първия български клиърфийлд слънчоглед

ДЗИ-Ген. Тошево с приз от АГРА 2020 за първия български клиърфийлд слънчоглед

Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево е сред призьорите на тазгодишното издание на Международното изложение „АГРА“, което се провежда от 19 до 23 февруари в Пловдив. Общо 47  продукти и разработки на  29 фирми  и научни институти се състезаваха в Конкурса за иновации  тази година. Той се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Отличието за научните работници от Генерал Тошево е за „Слънчогледов хибрид Енигма CLP“. То е в раздел „Сортови семена и посадъчен материал”

Енигма CLP е първият български хибрид, създаден по технологията ClearfieldPlus®, при която по време на вегетацията се контролират едногодишни житни и широколистни плевели, а също и паразита синя китка.

Както Агро Добрич вече съобщи, за пролетната кампания тази година Добруджанският земеделски институт акцентира именно на новите хибриди  слънчоглед, сред които и Енигма, който е със съдържание на масло в семената от 47-48 на сто до 52 на сто. Според учените, Енигма е добра конкуренция на съвремените хибриди слънчоглед, които се предлагат в момента на пазара. Предвид по-ниската себестойност на семената, българските фермери ще могат да се доближат до иновацията на западната селекция, но на по-ниска цена.

Всички участници в изложбата  отново направихте една блестяща панорама на най-доброто в областта на селското стопанство, подчерта при награждаването д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той обяви и имената на фирмите,  удостоени със специална награда, тъй като са участвали в „Агра“ 25 години  без прекъсване. Това са „Виссер опора“, „Геосемселект“ и  „Раломекс“. Отличията бяха раздадени на традиционната  Вечер на изложителя в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

„Агра 2020“, в която се представят 400 фирми от 25 държави,  продължава до неделя заедно  с изложбите „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“.