Начало Новини Средната заплата в агросектора в област Добрич достигна 1357 лева

Средната заплата в агросектора в област Добрич достигна 1357 лева

Средната брутна работна заплата в сектора “Селско, горско и рибно стопанство” достига 1357 лева през последното тримесечие на 2019-а. Отрасълът, който е сред водещите за областта, е изпреварен само от “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”. Там средното възнаграждение е 2023 лева.

Това сочат обобщените данни за наетите и трудовите възнаграждения към края на годината, изнесени от Териториалното статистическо бюро – Североизток.
Според тях, средната месечна заплата в областта нараства със 17 на сто през октомври-декември в сравнение със същия период на предходната година. Сред най-добре платените са заетите в сектора “Образование” със средно възнаграждение 1294 лева, в “Държавно управление” – 1258 лева, и “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 1187 лева.
Според статистическите данни най-ниски са заплатите в “Операции с недвижими имоти” – 693 лева, и в “Административни и спомагателни дейности” – 694 лева.
Наетите по трудово и служебно правоотношение в Добричка област към края на декември достигат 36 200, или с 3.4 на сто по-малко спрямо същия период на предходната година, като намалението в обществения сектор е с 1 на сто, а в частния – с 4.3 на сто.