В България няма открити растения и семена на домати и пипер, заразени с кафяво набраздяване по плодовете на доматите (Tomato brown rugose fruit virus – ToBRFV), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. През периода от септември 2019 г. до момента в Централната лаборатория по карантина на растенията (ЦЛКР) са постъпили 34 проби и са извършени 86 лабораторни анализа. 9 проби семена на домати и 15 на пипер са от внос, останалите – от местно производство. Зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите не е установена. България изпълнява Програма за наблюдение на зеленчукови култури за карантинни вредители 2020 г., в която е заложено наблюдение и пробовземане при производството на домати и пипер.
При съмнения за зараза от ToBRFV всеки производител е необходимо да се е обърне към инспекторите по растителна защита в Областните дирекции по безопасност на храните. Движението на растения за засаждане на територията на Европейския съюз става задължително с фитосанитарен паспорт, издаден от фитосанитарните власти, гарантиращ отсъствието на вируса. Всички партиди с растения за засаждане от зеленчуците, които се внасят в страната от трети държави, се придружават от фитосанитарен сертификат и преминават официален контрол на входния пункт. След проверката официалните фитосанитарни инспектори вземат и изпращат проби за лабораторен анализ в ЦЛКР. Основните гостоприемници на ToBRFV са домат и пипер. При доматите симптомите варират в зависимост от сорта и включват хлороза, мозайка и петна по листната петура, некротични петна по стъблото, жълти или кафяви петна по плодовете. Те се деформират и имат неправилно узряване, което прави плода с лош търговски вид. При пипер листните симптоми включват деформация, пожълтяване и мозайка по листата. Плодовете са деформирани, с жълти или кафяви области или зелени ивици. Симптомите много наподобяват и на други вирусни инфекции като тютюневата мозайка (TMV), доматената мозайка (ToMV) и други срещани у нас. Идентификацията се извършва само в лабораторни условия. Вирусът се пренася със заразен посадъчен материал и чрез контакт. Може да остане в растителни остатъци и замърсена почва в продължение на месеци. След като вирусът бъде идентифициран в дадена зона, се прилага комплекс от мерки, които да ограничат заразяването – унищожаване на заразени растения, прилагане на строги хигиенни мерки – ограничава се достъпа на хора, извършва се дезинфекция на машини, оборудване, повърхности и опаковъчен материал, подмяна на работното облекло, на всички плодове, събрани от мястото на производство се извършва почистване и дезинфекция, след прибиране на реколтата и почистване на оранжерията се извършва дезинфекция, включително тестване, за да се провери липсата на вируса в следващата култура.