Начало Агроновини Земеделие 90% от пшеницата в област Добрич е в добро и много добро...

90% от пшеницата в област Добрич е в добро и много добро състояние, липсва влага

Състоянието на есенниците е преобладаващо добро и много добро, има и посеви в средно състояние. Притеснителна е недобрата влагозапасеност на почвата поради безснежната зима и много малкото дъждове от икономическо значение в областта. Това съобщиха от Областната дирекция „Земеделие и гори“ в Добрич след извършеното в периода 16-20 март обследване на 10% от площите засети с есенници в областта.

От земеделската структура припомнят, че в област Добрич за настоящата стопанска година са засети общо 1 289 764 дка с есенници, като от тях 1 245 404 дка са с пшеница, 15 140 дка с ечемик и 29 220 дка с рапица. Към момента всички площи са подхранени с азотни торове.

Резултатите сочат, че 30 на сто от посевите с пшеница и ечемик са в много добро състояние, а 60 % са в добро. Състоянието на едва 10 на сто от посевите се определя като средно. Житните култури са във фаза „братене“.

По отношение на фитосанитарното състояние е установено наличие на кафява ръжда, брашнеста мана /основно край морето/ и полета, на които има изжълтяване – физиологични листни петна. Има нападение от листни въшки, като на отделни полета достига до 10%. Започнало е заплевеляването на посевите с характерните плевели /синап, великденче и др./. Пръскането с хербициди не е започнало.