Начало Агроновини Земеделие Започва пролетната сеитба в област Добрич

Започва пролетната сеитба в област Добрич

Пролетната сеитба в Добричка област започна, като стопаните се опасяват само за недостига на влага, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й, масово в региона се сее слънчоглед, а до седмица ще започне и сеитбата на царевицата като очакванията са да се спази обичайният сеитбооборот.

През миналата стопанска година масивите със слънчоглед в региона достигнаха 717 000 декара, а с царевица – 918 000 декара. Добричка област традиционно е сред най-големите производители в страната на маслодайно семе и фуражно зърно.

Всички, които са направили заявки навреме, разполагат и със семена, и с торове, само валежите са малко, каза председателят на браншовата организация.

Зърнопроизводителите се надяват с пролетните дъждове да бъде наваксан недостигът от 300-400 литра на квадратен метър.

Радостина Жекова посочи, че в епидемичната обстановка с коронавирусната инфекция в стопанските бази не се допускат външни хора и се спазват мерките за опазване на екипите от заразата. Тя добави, че на полето, където механизаторът е сам в кабината на трактора, няма нужда от маска и ръкавици./ БТА