Начало Новини Полковник Дяково – селото с лалетата

Полковник Дяково – селото с лалетата

Вече 40 години, по това време на годината, площадът в село Полковник Дяково грейва в червено. Цъфтящите лалета по Цветница станаха своеобразна емблема на малкото селце.

Селският площад е граден преди четиридесет години от първата жена- кмет на Полковник Дяково – Пенка Щерева. През осемдесетте години на миналия век, тя заедно с труда, усилията на майстори-строители и с доброволен труд на хората от селото, изграждат този площад и го зацветяват с лалета, разказва днес една от дъщерите на бившата кметица Димитрина Желева.

Опазването и поддържането на цветните градини през годините е плод на труда и завидното постоянство и на следващите управници на селото. С особена грижа към своеобразното цветно наследство винаги се е отнасял  и бившия кмет на селото Исмаил Османов, чийто баща е един от строителите на площада.

За Цветница жителите на село Полковник Дяково ще получат дарение от шестдесет и осем корена червени рози и една плачеща върба, които ще бъдат засадени на площада пред читалището в центъра на селото.

Дарението е предоставено от Милена Горанова и Димитрина Желева в памет на тяхната майка – Пенка Щерева, завещала на Дяково малко цветна красота от цялото си  сърце.