Начало Селото Земеделски производител от Ливан дари лавандула на село край Балчик

Земеделски производител от Ливан дари лавандула на село край Балчик

500 броя растения лавандула ще красят Сенокос след дарение на земеделски производител. Той е от Ливан, казва се Джимил Митри и от четири години отглежда маслодайни насаждения край балчишкото село. Ще засадим лавандулата пред пенсионерския клуб и алеите на Сенокос, благодарен е кметът на селото Красимир Георгиев.

Джамил Митри сподели, че лавандулата е чудодейно растение, което прави въздуха по-чист, има благотворно и антибактериално въздействие. Качествата й са високо ценени в Япония.

Човек трябва да прави нещо за мястото, където живее, казва той с намерението да направи още дарения.

Избира България пред Ливан, защото харесва страната, а тук го довежда любовта. Жена му е българка, по думите му, най-красивата.

В родната си страна се занимава с птицевъдство, а тук обработва 400 декара лавандула и 120 декара рози. Извънредното положение не му създава проблеми в работата, засега. Около 15 май ще започне розобера, в пиковите дни ще са му нужни до около 50 работници дневно.

Противоепидемичните мерки в България са подобни на тези в Ливан (страна, в която туризмът е основен отрасъл – поради приятния климат и множеството забележителности и места, включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство). Няма отворени заведения, можеш да отидеш до работа и за покупки. В средиземноморската страна няма висока смъртност поради COVID-19. Според Митри нацията в държавата от Близкия изток е здрава, защото в менюто й ежедневно присъстват зеленчуците.

Нека Господ да помогне на всички по света, да се справим с този проблем и хората да се върнат на работа, е пожеланието на Митри.

Лавандулата намира широко приложение – в медицината, козметиката, оказва благоприятно емоционално въздействие, използва се срещу насекоми. Свойства: антидепресивно, антисептично, антитоксично, дезинфекционно, дезодориращо, антиспазматично, болкоуспокояващо, нервно-тонизиращо. В Япония са доказали чрез научни изследвания, че линалолът – вещество, съдържащо се в лавандулата, успокоява нервите, премахва натрупалото се напрежение и помага за намаляване на стреса. Веществото се съдържа в аромата на лавандуловите цветчета, затова може просто да засеете лавандула в двора си и да се наслаждавате на благоуханието и красотата й. За да се отървете от стреса в ежедневието може също да разпръснете лавандула из стаята, да си направите ароматна вана с листенца от растението или с лавандулово масло и да релаксирате.

Радио Варна