Начало Агроновини На пазара в Добрич притеснени, ще се наложи да изхвърлят продукция

На пазара в Добрич притеснени, ще се наложи да изхвърлят продукция

Централният кооперативен пазар в Добрич работи за последно утре, преди да бъде затворен за неопределено време в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването от 16 април (четвъртък).  

„Дано има промяна в датата. И пазарът да отвори по-скоро“ – коментират хората, работещи там. Иначе това означава прекратяване на препитанието  им и големи финансови загуби.

„Какво пречи специално за нашия пазар? – Открит е. Няма струпване. Всички сме с маски, ръкавици“ – споделят продавачите. „Точно за празника ни принуждават да ходим в големите вериги, където е затворено, рови се безразборно и аз ще отида и ще взема един домат, който преди това е бил опипан от десетки ръце. Това нормално ли е? Там застраховани ли са да не ги хване вируса? Никой не е застрахован. Никъде. Защо големите вериги работят, а ние не?“ – коментират те.

Клиентите също са съгласни с изразеното мнение.

Земеделските производители са притеснени, че продукцията, в която са вложили средства и труд, ще трябва да се изхвърли. Особено тежко ще е за производителите на разсад, който е сезонна стока, с продължителност 15, максимум 20 дни.

„Аз и съпругът ми сме земеделски производители. Двамата си изхранваме семейството от разсада, който е в момента. Ако не бъде продаден няма да имаме някакъв доход. Наемът на пазара си върви, осигуровките си вървят, всички останали сметки си вървят. Загубата за нас е огромна. В момента имам засят на 750 кв. м разсад, в който съм вложила 3-4 000 лв. Семената, които сме купили е около 3 000 лв. Загубата е пълна. На кого да го дадем този разсад, за да не го изхвърлим?“ – пита млада жена, която от седем години работи на пазара. Има постоянни клиенти и предварително е направила разчети на количествата. Има още семейства като тях на пазара в Добрич.

„Ще се постараем да продадем стоката си до сряда“, казва  прекупвач, които доставя от тържищата. „А след това сме вкъщи. И продължаваме да си плащаме осигуровките и наемите  както досега. Защото те си вървят. Ще е както всеки месец, само че без доходи. Стоката се надяваме да я продадем. За мярката какво да ви кажа – и да излезем на протест, не мисля, че някой ще ни обърне внимание. Условията тук се спазват стриктно. Но ние сме потърпевшите. Всичко, което се случва в София застига и нас. България не е само София.“

В интервю по БТВ днес земеделският министър Десислава Танева заяви, че отговорността за затварянето им поради неспазване на противоепидемиологичните мерки носят отделните мениджърски екипи. „Ако мениджмънтът беше спазил мерките, нямаше да се стигне до там. Пазари трябва да има, но тези нарушения, които бяха констатирани, са недопустими. Който не е спазил изискванията, трябва незабавно да си понесе отговорността. Оттук нататък, те трябва да се съобразят напълно със заповедта на министъра на здравеопазването“, категорична бе Танева. Тя съобщи, че фермерският пазар пред Министерството на земеделието и храните утре ще се състои, като изрази увереност, че ще бъдат спазени всички мерки за безопасност.