Начало Агроновини Животновъдство Заради короновируса интересът към лавандуловото масло е почти нулев

Заради короновируса интересът към лавандуловото масло е почти нулев

През зимата нямаше достатъчно влага и това неминуемо ще доведе до изсъхване на част от разсада за лавандула, който бе засаден през есента на миналата година. Това съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Националната асоциация на производителите на етерични масла, която бе учредена м. г. в Добрич, Петър Христов. Самият той обработва 1 000 декара с етерично-маслени култури в Шуменско, 400 от които са с лавандула. По думите му, някои от колегите му ще имат сериозни главоболия, тъй като голям процент от разсада ще загине. 

Най-големият проблем е в цената на лавандуловото масло, посочи Христов. „За жалост, заради короновируса, който е в целия свят, почти нулев е интересът към лавандуловото масло, пък и към каквато и да е масло”, сподели производителят. Той обясни, че има неизкупена продукция не само от миналата, но и от по-миналата година. А и за тази година никой не знае дали ще бъде изкупено цялото количество. Цените в момента са паднали до 60 лева на килограм, докато предни години са достигали до 270 лв./ кг. Има и непродадени в страната милиони бройки разсад, които са произведени през м. г.

Припомняме, че през 2019-а в област Добрич площите, засадени с лавандула, достигнаха до 72 000 декара. По думите на Петър Христов те нито са се увеличили, нито са намалели. Има отделни производители, които са си изорали нивите. За сметка на тях други са увеличили площите. Има и такива, които продават цели полета, но те са единици, около 10 са за цяла Добруджа, посочи производителят.