Начало Новини Плантация с дървото на бъдещето цъфти недалеч от Добрич (снимки)

Плантация с дървото на бъдещето цъфти недалеч от Добрич (снимки)

Гора с високи дървета цъфти с прекрасни розово-бели цвенове разнася непознато прекрасно ухание недалеч от Добрич. Край село Стефаново е най-голямата плантация от дървото на бъдещето – пауловния, в област Добрич.
Тя е създадена от Милен Миланов, като началото й е поставено през 2012 година.
В област Добрич има не повече от 4 такива гори. В Каварненско е изградена първата, която е за биогориво. Другите са в районите на селата Одринци и Свобода, но те са по-малки като площ.
Гората на Милен се простира на площ от 23 декара, засадена е на два етапа.
Пауловнията цъфти месец-месец и половина. Самият цвят е много крехък и, ако духне един по-силен вятър, събаря всички цветове, споделя Милен. Обяснява, че досега е извършвал само санитарна сеч, а не производствена.
Дърветата в плантацията край Стефаново вече са с височина 7-8-9 метра. Първата година пораснали до 3-4 метра. “След това забавиха растежа си, защото започнаха да наедряват. Когато дървото стигне определена височина, го оставяш да прави корона, за да може да пълни дънера“, обяснява Милен. Сега има дървета с дънери с диаметър от 30-35 см. Дълги години само махал клоните на дърветата, за да могат да растат нагоре.
Паyловния е дървото на бъдещето, което се оползотворява на 100% – от дървесината до листата и цветовете. Плантациите с екзотичното китайско дърво вече са хит в САЩ и Австралия.
Непретенциозното за отглеждане екзотично растение расте с 3 до 5 метра на година. Дървесината е без чворове и смолни джобове, гладка и наподобяваща на вид най-екзотичните и скъпи плоскости. Еластична и влагоустойчива, тя не се напуква, не попива вода, което прави много икономично байцването и лакирането й. На практика, тя не гние, затова я използват за производство на сауни, градинска мебел, подови настилки и сглобяеми къщи.
Дървоядите не нападат Паyловнията заради големите количества танин, отделяни в дървесината, а не в листата като при повечето растения, обяснява Ангелов. За 5 години дебелината на ствола му достига тази на 35-годишен дъб. Инвестицията за засаждане на 1 дка е 500-600 лева, а оптималната възраст за дърводобив е между осмата и десетата година, обяснява младият бизнесмен. Паyловнията е непретенциозна, единствените грижи при отглеждането й са поливките до втората година /по 20-30 литра на седмица/ и кастренето, за да се оформи хубаво стъбло.
Китайското дърво пламва при температури над 400 градуса по Целзий, затова японците са го използвали за направата на ракли, в които са съхранявали кимона и семейни реликви.
Листната маса на Паyловнията също се използва – за фураж на животни. Съцветията са медоносни и допринасят за развитието на пчеларството. Използват ги и за чайове и сиропи за болести на черния дроб и жлъчката, както и за лечение на бронхити. Екстракти от тях се употребяват в парфюмерийната промишленост, а в испанските ресторанти сервират чашките, напълнени с крем, като суперделикатес.
Според Милен Миланов у нас това дърво не е познато. Затова той иска да направи показно за какво може да се използва дървесината. Решил е да направи сауна. „Така вече ще имам мостра и нещо реализирано. За сауните се изисква дървото да е несмолисто и това е точно такова. Пали се при 400 градуса по Целзий. Не става да го гориш в печка, но е много подходящо за пелети“, смята Милен.
Пауловнията се използва за мебели, за лодки, дърворезби. Последно чух, че е подходящо за китари, давало хубава акустика, казва Милен. По думите му дървото има преимущество и за това,че не се образуват чепове, тъй като няма клони. Говорим за 3-4-5 метра прави стволове, обясни той.
Пауловнията се води като дървото на бъдещето. В Япония е издигнато на пиедестал. Има и награда, която е с листото на дървото. В началото листата в гората край Стефаново достигали до 80 см в диаметър. Те са много подходящи за зелено торене. От това дърво почти нищо няма за изхвърляне. Кората му е 2-3 милиметра дебела. Съхне за 3 месеца на естествено съхнене, като усукването е около 3%, което е нищожно. Медоносно е. Освен това е подходящо и за торене.