Начало Последни новини Заразени и застрашени от болест са над 500 декара гори в Балчишко

Заразени и застрашени от болест са над 500 декара гори в Балчишко

500 декара гори на територията на ДЛС-Балчик са засегнати от гъботворка – вид пеперуда, чиито гъсеници изяждат листата на широколистните дървета в първата половина на вегетационния сезон. За това алармира инж. Мария Кирилова – директор на Лесозащитна станция – Варна.
Преждевременното обезлистване е изключително опасно за гората. Според специалистите, заразата се разпространява изключително бързо и води до загуба на цялата листна маса на засегнатата растителност в продължение на 3-4 поредни години.
От извършените теренни проверки и лабораторни анализи през есента на 2019 г. от служители на стопанството, ЛЗС и РДГ-Варна е изготвена прогноза за силно нападение и очаквано 100% обезлистване през настоящата година. На провелото се заседание на Националната комисия по лесозащита през февруари е взето решение да се проведе биологична борба чрез внасяне на ентомопатогенната гъба Entomophaga maimaiga. Гъбата не е опасна за човека, но гъботворката е опасен алерген и може да причини редица неудобства за хората – сериозни обриви, дори респираторни проблеми. Научни работници от Института за гората при БАН трябваше да внесат гъбата в заразените райони във времето от 16.03.2020 г. до 20.03.2020 г. Периодът е съобразен с биологичното развитие на вредителя и действието на Entomophaga maimaiga.
Действието на облигатния патоген Entomophaga maimiaga е изключително добре синхронизиран с развитието на гъботворката. Активността на патогена през пролетта съвпада с ларвното развитие на вредителя. Entomophaga maimiaga се внася в почвата, а заразяването става когато младите ларви на гъботворката се разсейват от вятъра и онези от тях, които попаднат на земята, се заразяват при пълзенето към дървета. Патогенът прониква през кутикулата на ларвите. Ако има достатъчно валежи и влага в короните на дърветата, в телата на болните ларви се образуват конидиоспори, които чрез въздушните течения се пренасят и заразяват здравите гъсеници.
Във връзка с обявеното извънредно положение на 13 март, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, и наложените противоепидемични мерки в страната, предвидените действия за справяне с гъботворката не са проведени.