Начало Агроновини Земеделие Още десет дни суша поставят под заплаха житната реколта в област Добрич

Още десет дни суша поставят под заплаха житната реколта в област Добрич

При липса на валежи от икономическо значение в следващите десетина дни състоянието на пшеницата в област Добрич значително ще се влоши. За това предупреди проф. Иван Киряков от Държавния земеделски институт – Ген. Тошево. Пред комисията, извършила обследване на посевите в региона, той е изрази мнението, че екстремното засушаване, голямата амплитуда по отношение на ниски сутрешни и високи дневни температури се отразиха изключително неблагоприятно върху развитието на пшеницата. В периода 30 април – 3 май в областта са паднали валежи, но те са крайно неравномерни.
Най-много те са били в община Тервел – средно 29,6 л/кв. м, следва Крушари – 22,6 литра, Балчик и Добричка – 20 литра, Генерал Тошево – 13 литра, Каварна – 9 литра, а в Шабла средната стойност е 0 л/кв.м.
Валежите са разпределени изключително неравномерно във всички общини, като на места останаха без валежи. Например за община Шабла – в част от землището на с. Граничар са съобщили за 32 л/кв. м, а в с. Захари Стояново и Дуранкулак – по около 3 л/кв. м. В останалите населени места на общината няма валежи.
Картината на валежите и през периода 4-8 май остана пъстра – на локални места с големи количества /например северните части на общините Тервел и Крушари/, а на отделни – до 2-3 л/кв. м или изобщо без дъжд, както в общините Ген. Тошево, Шабла, Каварна и Балчик.