Начало Агроновини Земеделие Пандемията удря сринатия вече пазар на лавандулово масло в област Добрич

Пандемията удря сринатия вече пазар на лавандулово масло в област Добрич

Над 50 тона от продукта залежава по складове, мазета и тавани в Добруджа
2020 година се очертава да бъде поредната тежка година за лавандуловия бизнес. Оказва се, че освен сриналата се цена на маслото през миналата година, пандемията от коронавирус също ще има негативно влияние, като потреблението на етерични масла в световен мащаб ще ще намалее сериозно. Това прогнозира за Про Нюз Добрич председателят на УС на Асоциацията на производителите на етерични масла Петър Христов.
„Според авторитетно проучване на световния пазар, основният потребител на етеричното масло е американският пазар и то главно за ароматерапия. А сега, в условията на криза, той ще се свие много“, посочи Христов.
Другата причина за лошата прогноза за бранша е, че има много непродадено масло, добито в Добруджа. „Количества стоят от 2018 година. Имаше колеги, които не харесаха тогавашната цена от 250 лв. за килограм и чакаха тя да се качи на 300 лв. Случи се обаче точно обратното – през миналата година цената на продукта падна до под 60 лева. От миналогодишната реколта също има много залежало масло. Трудно да се каже колко точно, но е със сигурност над 50 тона общо от 2018-а и 2019-а, заяви Петър Христов.
В момента ароматната стока се търгува едва между 50 и 60 лв/кг и сделки почти няма. За реколта 2020-а се прогнозира съвсем малко завишение – 60-80 лв/кг, до 100 лева за малки количества.
По думите на Христов сушата е повлияла на новопосадените лавандулови резници и има доста изсъхнал разсад. На старите насаждения засушаването не влияе толкова, макар че растението ще направи по-малко леторасти и това ще окаже влияние на добива.
В момента в Добруджа с етерично-маслени култури са засадени над 75 хиляди декара. Години наред площите се увеличаваха, но тази година почти няма поръчки за разсад. Очаква се добивът от новата реколта да бъде като миналогодишния – средно 5-6 килограма от дка.
„70-80% от производителите в момента са в затруднение защото не са си продали маслото, което отлежава по складове и тавани и мазета. А идва новата реколта и тя трябва да се плаща – за копане, торене, пръскане, косене, транспорт до дестилерията и т.н., но хората нямат средства. Картината никак не е оптимистична“, обобщи Петър Христов.
Националната асоциация на производителите на етерични масла бе учредена в Добрич през август миналата година. Към момента в нея членуват около 100 фирми.