Начало Агроновини Земеделие В Добрич очакват изкупната кампания на пшеницата да стартира от 280-300 лева

В Добрич очакват изкупната кампания на пшеницата да стартира от 280-300 лева

Изкупните цени на пшеницата миналата година стартираха на 270-280 лева за тон, предполагам, че тази година ще бъдат сходни нивата – около 280, 300 лева. Това коментира през Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
Тя уточни, че става дума за мелничарска пшеница. „Голяма част от пшеницата, която България произвежда, заминава като тип фуражна на вън и цената там винаги е малко по-ниска”, обясни зърнопроизводителят. По думите й е имало в един момент фючърси на 305 лева на тон за пшеница. Този пазар обаче е замрял в момента, търговците били несигурни. Въобще в целия Черноморски басейн в момента е доста притеснително, защото Украйна и Румъния развалиха една част от пшениците си, посочи Жекова. И допълни, че годината ще е интересна.
„Със сигурност, има колеги, чиято продукция стои. Площите, засети с пролетници в Добричка област, са увеличени за сметка на рапицата, съобщи председателят на браншовата организация.
По думите й рапица почти вече няма в региона. Според последни данни, тя е намаляла от 190 000 декара на 20-ина хиляди. Тази площ трябва да бъде засята с нещо и тя е засята с пролетници – слънчоглед и царевица, допълни Радостина Жекова.