Начало Агроновини Земеделие Близо 400 декара с маслодайни рози се отглеждат в област Добрич

Близо 400 декара с маслодайни рози се отглеждат в област Добрич

В Област Добрич са се регистрирали четирима розопроизводители, като един от тях отглежда насаждения в област Стара Загора, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“ в отговор на въпрос на Про Нюз Добрич. В областта се отглеждат общо 379 дка розови насаждения от вида „Дамасцена“. От тях 308 дка са в община Добричка, а масиви с площ 71 дка са в община Балчик.
Припомняме, че предприятие за преработка на розов цвят и други етерично-маслени култури се изгражда край село Славеево. В базата ще се добива масло от роза “Дамасцена” от около 300 декара насаждения. През стопанския цикъл чрез водно-парна дестилация ще се получава 0.055 тона розово масло, като ароматният цвят ще се събира всеки ден. В базата ще се добива още 2.6 тона масло от лавандула, 0.045 тона от маточина и 0.240 тона от салвия.
“Голдън Фуудс” ЕООД от Добрич пък изгражда нова дестилерия за етерични масла край балчишкото село Рогачево.

Там ще се извличат масла от собствена и закупена от други производители суровина. Чрез парна дестилация базата ще добива за година под 1 тон масла от различни култури. Очаква се в дестилерията да се натрупват през кампанията по прибиране на етерично-маслените култури по около 5 тона от роза за денонощие. Заедно с дестилерията на обща площ от над 6 декара инвеститорът отглежда и розов масив.
„Есетере България” пък изгражда малка розоварна в района на град Шипка. Инвестицията е за около 1.1 млн. долара, но е само начална. „Няма да можем да участваме пълноценно в дестилацията на рози тази година. Ние сме съвсем нови в тази дейност. Предвиждаме тестови изпитания и стабилизиране на параметрите на инсталацията. Като цяло обаче розоберът ще е проблематичен. Причината е, че кампанията по прибиране на розите започва през първата половина на май, което е съвсем скоро, и се очакват оперативни проблеми със сезонните работници заради извънредното положение. А розата е деликатно насаждение, иска моментна реакция и не може да чака“, коментира неотдавна изпълнителният директор на компанията Пламен Николов.