В 12 области на страната, сред които и Добрич, цената на зрелия фасул на едро е по-висока от средната за страната на пилешките бутчета, която е 3,18 лв./кг, а в 2 района и спрямо замразените пилета. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за последната седмица, пише “Монитор”.
Най-ярък е примерът с област Велико Търново, където зрелият фасул се предлагал на борсите по петарка за кило или с 1,80 повече от замразените пилета, чиято средна цена е била в района 3,20 лв./кг. По отношение на пилешките бутчета разликата е приблизително същата – 1,82 лв./кг. В Благоеврградско бобът е вървял на едро през миналата седмица от 4 до 4,50 лв./кг, а замразените пилета само за 4 кинта. Спрямо бутчетата разликата е 1,07 лв./кг.
По-висока е цената едро на зрелия фасул, спрямо пилешките бутчета и във Враца, където бобът е бил в границите 3,40-3,80 лв./кг или в случая поне с 22 ст. отгоре. В Добрич цената на популярното у нас вариво е в тесни граници от 3,50 до 3,52 лв./кг, в област Кърджали – 4 лв./кг, в Монтана от 3,80 до 4,20 лв./кг, в Плевен – от 3,40 до 3,76 лв./кг, в Пловдив – от 3,50 до 4,10 лв./кг, в Силистра – от 4,30 до 4,60 лв./кг, в Сливен – точно 4,04 лв./кг, в Смолян – от 2,70 до 3 лв./кг, Стара Загора – от 2,60 до 3,40 лв./кг, в Хасково и Шумен – от 3,60 до 4 лв./кг и в Ямбол – от 2,60 до 3,60 лв./кг. Най-големи разлики за 19-те области, обхванати от статистиката на ДКСБТ, са отчетени в София, където зрелият фасул цената варира от 1,80 до 4,90 лв./кг. Средната цена излиза 3,35 лв./кг или 17 ст. повече, отколкото на пилешките бутчета, като това е най-ниската разлика в полза на боба. В други 6 области на страната варивото все пак е било на едро по-евтино от целите бутчета.